Steeds meer mensen koken met behulp van pannen met een keramische antiaanbaklaag. Dit komt vooral doordat deze pannen de nodige voordelen met zich meebrengen. Doordat de binnenkant van zo’n pan glad is, bakt er bijna niets in aan. Je hoeft zelfs een stuk minder boter of olie te gebruiken. Daarom wil je waarschijnlijk zo lang mogelijk van een keramische pan genieten. Dat kan alleen door hem goed te onderhouden. Wij vertellen je hier hoe je een keramische pan onderhoudt.

Verwijder vetresten uit de pan
Ondanks dat je bij veel keramische pannen minder olie of boter hoeft te gebruiken, blijft zo’n pan nooit helemaal schoon. Zo blijven er bijvoorbeeld vetresten achter bij het bereiden van vlees in een keramische koekenpan. Sommige mensen maken de pan direct schoon met een afwasborstel, maar dit raden wij je niet aan. Waarom niet? Omdat je beter eerst de overtollige vetresten uit de pan kunt verwijderen. Gebruik hier bijvoorbeeld een stuk keukenpapier of een droge tissue voor.

Gebruik schoonmaakazijn en kokend water
De kans op aanbakken is klein als je een keramische pan gebruikt, maar het kan toch voorkomen. Heb je vetresten uit de pan verwijderd, maar zitten er aangekoekte resten op de bodem? Ga deze dan niet met een afwasborstel of scherp voorwerp te lijf, maar gebruik schoonmaakazijn en kokend water. Giet allereerst een flinke scheut azijn in de pan en voeg hier vervolgens kokend water aan toe. Laat dit mengsel een tijdje weken en de aangekoekte resten komen vanzelf los. Laat het water niet koken en zet het fornuis niet aan tijdens dit proces.

Zet de keramische pan in de vaatwasser
Het merendeel van de keukens is vandaag de dag voorzien van een vaatwasser. Dankzij dit handige apparaat hoeven we niet alles meer met de hand af te wassen. Wist je dat een keramische pan vaatwasser bestendig is? Hoewel het kookgerei met een antiaanbaklaag in de vaatwasser gewassen mag worden, zou de pan aan de buitenkant wat doffer van kleur kunnen worden. Wil je meerdere pannen kwijt in de vaatwasser? Stapel ze dakpansgewijs zodat ze allemaal goed schoon worden.

Gebruik de afwasborstel
Door de antiaanbaklaag koekt het eten niet onnodig vast aan de pan. Doordat deze keramische laag een afstotende werking heeft, glijden de achtergebleven etensrechten zo weer uit de pan. Wil jij een keramische pan met de hand schoonmaken? Met wat zeepsop en een sponsje maak je deze heel gemakkelijk weer brandschoon. Bovendien is de antiaanbaklaag van deze pan veel sterker dan een traditionele antiaanbaklaag van Teflon, waardoor deze veel eenvoudiger is om te onderhouden!